IOK Afvalbeheer gaat de strijd aan tegen de buxusmot, een rups die dol is op buxusplanten en grote schade in de tuin aanricht. IOK roept de Kempenaar op om snoeisel van buxus binnen te brengen op het containerpark, of mee te geven in de gft-bak. Dat kondigde IOK Afvalbeheer vanmiddag aan na haar Algemene Vergadering in Kasterlee.

De buxusmot, een Aziatische exoot, slaat genadeloos toe in bepaalde regio's van Vlaanderen. In de Kempen vernietigt de buxusmot vooral veel hagen in de omgeving van Heist-op-den-Berg en Nijlen, maar ook op andere plaatsen.

De uitdrukkelijke oproep is om het snoeisel mee te geven met het gft-afval, of het als aparte fractie binnen te brengen in het containerspark.

"De eitjes en rupsen worden dan vernietigd in de professionele composteringsinstallaties, zoals die van IOK Afvalbeheer", zegt woordvoerder Katleen Mertens van IOK. "De temperatuur in die installatie is hoog genoeg om de eitjes en rupsen te doden."

IOK roept daarom de inwoners op om aangetaste hagen, struiken en snoeiresten van buxus niet zelf te composteren, maar af te voeren naar het containerpark. Kleinere hoeveelheden kunnen ook in de gft-container.

Geen inzameling taxus meer

"Wat betreft het snoeisel van de taxushagen kan IOK Afvalbeheer deze zomer géén inzamelactie organiseren op de Kempense containerparken. Het jonge snoeisel van taxus bevat baccatine, een grondstof voor de aanmaak van een geneesmiddel tegen kanker.

Door de vele inzamelacties van de afgelopen jaren is de markt van het taxussnoeisel verzadigd. Enkele organiserende bedrijven zetten de inzamelactie niet verder, waardoor ze ook hun samenwerking met gemeenten en intercommunales stopzetten. Gooi dus taxus bij op je composthoop', legt Katleen Mertens uit. 

Dit is slecht nieuws voor het goede doel, het Oliva Fund uit Herentals, waaraan de opbrengst de afgelopen jaren geschonken werd. (pp)

Op de foto : IOK-woordvoerder Katleen Mertens / NNieuws /Guy Verellen.